Hvordan bruke Skatemate
14. november 2018 By Ingunn Off

Bredde og Hulsliping

Bredde og Hulsliping

Før vi går i detalj om bruk av Skatemate er det to begreper som må forstås:

Bredde

Når vi snakker om bredde så er det bredden på skøyteeggen vi refererer til.

Bilde1, Bredde:

Hulsliping

Når en skøyte lages, slipes det mer midt på skøyteeggen enn det gjør på skøytenes kanter. Hvor mye mer det slipes på midten vil utgjøre det vi kaller grad av hulsliping. I noen tilfeller er den graden lik null; det vil si at skøyteeggen er helt flat.

Bilde 2, Hulsliping:

Det er viktig å være klar over at grad av hulsliping er ikke noe man utfører med Skatemate. Dette gjøres fra fabrikk eller med spesialmaskiner der du kjøper skøyten. Er du aktiv medlem av en klubb, kan det hende at klubben har slikt utstyr.

Skatemate har en fleksibel sylinder som tilpasser seg de fleste grader av hulsliping. Ett av hovedmålene for designerne av Skatemate har vært å utvikle ett produkt som kan benyttes på alle typer skøyter, uansett bredde på eggen og grad av hulsliping. Etter over 25 år med forskning og testing har man kommet frem til Skatemate slik den er i dag.

For deg som er vant til å bruke bryne til å slipe bort grader; Skatemate gjør det også! Det er egne kantutjevningsstriper oppe på Skatemate som kan brukes til å fjerne grader – på samme måte som man gjør med vanlig bryne.

Bilde 3, Kantslip:

PS. De gradene det her er snakk om må ikke forveksles med hulslipingsgrad. Grader er små kanter som kommer ut over siden på skøyteeggen etter at man har slipt skøytene på slipemaskin. Stålet presses litt ut over kanten (se bildet) av trykket fra slipemaskinen. Dette fjernes tradisjonelt med ett vanlig bryne, men Skatemate har altså den funksjonen også. Etter at en skøyte er slipt vil det oppstå en kant på ytterst på hver side av eggen. Dette kan du selv kjenne hvis drar fingeren forsiktig langs siden på skøytestålet. Denne kanten må slipes bort. Det gjør man vanligvis med bryne, men nå kan du altså bruke Skatemate til dette.

Fra flat til konkav

Lengdeløpsskøyter og de nye turskøytene (veldig populære varianter av lengdeløp – mye brukt i Sverige og Holland) har en veldig tynn egg. Den er som regel mindre enn 1.5 millimeter bred og er ikke hulslipt i det hele tatt. Skatemate kan allikevel slipe slike skøyter fordi sylinderen med slipestruktur er fleksibel og vil flate ut. Dermed blir forskjellen mellom kantene på eggen og sylinderen mindre enn størrelsen på kornene i slipestrukturen.

Danse- og fristilsskøyter kan variere i bredde mellom 2,54 og 3,82 millimeter. Hulslipingen er fra 9,53 eller 12,7 millimeter til så mye som 25,4 millimeter for enkelte spesial varianter.

Ishockeyskøyter varierer, både i bredde og hulsliping. Vanlige hockey skøyter har en bredde på mellom 2,55 og 3 millimeter og en hulsliping på 9,5 til 19 millimeter. Hulsliping på 12,7 er mest vanlig. Keeper skøyter har den hulslipingen mannen med maska selv foretrekker.

Bilde 4, Slip av skøyteegg:

Fig.1. FLAT – Tynn, flat egg. Kornstørrelse: >0.02 mm. Gap ved pilen: <0.020 mm. Kantene blir slipt.

FIG. 2. HOCKEY & DANSESKØYTER  Dyp, hul egg. Fast, rund sylinder. Passer 19 mm perfekt. Bredde: 2.79 mm. RETROFIT KIT er best for dyp 9,5 millimeter hulsliping.

FIG. 3. FIGUR & FREESTYLE SKØYTER  Grunn, hul egg. Den fleksible, ovale sylinderen passer eggen perfekt fra hulsliping 25.4 mm til 50 mm. Bredde: 3.82 mm. Som nevnt tidligere har Skatemate en fleksibel sylinder som tilpasser seg de fleste grader av hulsliping.

For de dypeste skøytene med lavest grad (9,5) kan det imidlertid være vanskelig for Skatemate å nå helt ned. Til slike tilfeller er det bare å bestille ett ekstra RETROFIT KIT – laget spesielt til dette formål.