Sikkerhet på isen
21. februar 2024 By Ingunn Off

Zandstra NIS Performance er Testvinner

Artikkelen fra Tek.no “Stor test av turskøyter: Disse gjør idyllen på isen komplett”, oppdatert 18. desember 2023, gir en omfattende gjennomgang av ulike turskøyter. Turskøyting har vokst i popularitet, og er en fantastisk måte å oppleve naturen på under vinterforhold. Turskøytene som ble testet inkluderer Zandstra NIS, Isvidda Flex, Lundhags T-Skate med BC-binding, Zandstra Delta med BC-binding, og FreeWind turskøyter.

Testvinneren, Zandstra NIS, utmerket seg spesielt. Dette er en allsidig og kvalitetsrik skøyte som koster litt mer, men tilbyr de beste bindingsløsningene. En unik egenskap ved Zandstra NIS er støtten for Rottefella sitt NIS-system, som lar deg enkelt feste langrennsbindinger. I tillegg tilbyr skøytene et spor for å skru på BC-bindinger. Denne fleksibiliteten gjør skøytene ideelle for både trening og turer i fjellheimen. Andre fordeler inkluderer gode justeringsmuligheter, robust konstruksjon, og tilgjengelighet i flere skøytelengder. Den eneste ulempen er at de er litt dyrere enn de andre modellene.

Skøytene vurderes på flere kriterier som bindingssystem, skøytelengde, vekt, bredde, høyde fra isen, og tilgjengelige skøytelengder. Prisene varierer fra rundt 1700 til 3000 norske kroner. Testen inkluderer ulike skøytemodeller og bindinger som passer til fjell- eller langrennssko.

Hovedresultatene fra testen er:

  1. Best i test: Zandstra NIS – Kostbar, men tilbyr enkle bindingsløsninger og stor fleksibilitet. Støtter NIS-systemet, er robust og justerbar, og kommer i flere lengder.
  2. Mye for pengene: Isvidda Flex – God og solid skøyte til en rimelig pris. Lavest høyde til isen og bred plattform for feste av bindinger.
  3. Anbefalt: Lundhags T-Skate m/BC-binding – Robust og trygt valg for lengre turer, med begrensede justeringsmuligheter.
  4. Anbefalt: Zandstra Delta – Ligner Zandstra NIS men uten NIS-binding. Har et fleksibelt system for feste av bindinger og er robust og god for lengre turer.
  5. Anbefalt: FreeWind – Rimelige og gode kvalitetsskøyter, tilgjengelige i én lengde og passer til vanlige sko eller skibindinger.

Artikkelen diskuterer også andre modeller som gir god valuta for pengene og anbefales for ulike behov og preferanser. Isvidda Flex tilbyr en solid pakke til en rimeligere pris, mens Lundhags T-Skate med BC-binding gir en robust og stabil skøyteopplevelse. Zandstra Delta tilbyr også god fleksibilitet og kvalitet, selv om den mangler NIS-bindingsstøtte. FreeWind-skøytene er tilgjengelige i to varianter, en for vanlige sko og en annen for tradisjonelle skibindinger, og representerer en rimelig inngangsbillett til turskøyteverdenen.

Sikkerhet på isen vektlegges også i artikkelen, understreker viktigheten av å alltid prioritere sikkerhet før man legger ut på isen.