Velge turskøyter
5. oktober 2022 By Ingunn Off

Velge turskøyter

På denne siden finner du noen tips om valg av turskøyter og riktig utstyr.

Vi har prøvd å være nøytrale i våre beskrivelser og lar det derfor være opp til deg som forbruker å velge de utstyrsvariantene som passer deg.

Fast og løs hæl

Skøyter, sko og bindinger

Det er to hovedgrupperinger når det gjelder valg av skøyter: Fast hæl og løs hæl. I tillegg må du gjøre enda et avgjørende valg hvis du først har valgt løs hæl – og det er type binding: Rottefella eller Salomon. I tillegg finnes det bindinger og sko for fjellski som har betegnelsen BC (Back Country (XADV for Salomon)). Hovedgrupperingen ser altså slik ut:

  • Fast hæl 
  • Løs hæl (Rottefella, Salomon, BC)

Egentlig hører BC betegnelsen inn under Rottefella hvis man snakker om bindingsnavn, men BC er også en generell betegnelse for sko og bindinger til fjellski.

Hva man skal velge avhenger av bruksområde, hva slags utstyr man har fra før og hva man foretrekker personlig. Det er ikke mulig å anbefale det ene eller det andre på et generelt grunnlag, men turskøyter med løs hæl er mest populært. Noen mener det er lettere for en nybegynner å lære å gå med fast hæl, mens andre mener det motsatte. Mange foretrekker BC-varianten fordi den er litt bredere og dermed mer stabil.

Fast hæl innebærer at skoen er festet til skøyten i hele skoens lengde. Fordelen er at man ikke er avhengig av skisko. Enkelte modeller krever heller ikke sko med “leppe”. Du kan dermed bruke varme, gode og stabile fjellstøvler – noe som kan være en fordel hvis du skal kombinere turgåing og skøyting.

Det er ikke uten grunn at alle skøyteløpere i våre dager bruker klappskøyter. Løs hæl er turskøytenes svar på klappskøyter. Du bruker vanlige skisko (helst skøytesko som er mer stabile over vristen). Det betyr at du sannsynligvis kan bruke de samme skoene som du bruker til langrennsski. Løs hæl gir en større bevegelsesfrihet og en ekstra snert i frasparket. Hvis du velger løs hæl må du være oppmerksom på forskjellen mellom bindingstypene BC, Rottefella og Salomon, i og med at de ikke passer om hverandre.

Se vårt utvalg av turskøyter

Bindinger

Det finnes fire hovedtyper av bindinger: 

NIS (Nordic Integrated System) som er det siste nye fra Rottefella. 
NN (Nordic Norm) som er den opprinnelige varianten fra Rottefella.
NNN (New Nordic Norm) som er en videreutviklet variant av NN. 
SNS (Salomon Nordic System) som er en binding nesten helt lik som NNN, forskjellen er at SNS er smalere.

For både Rottefella og Salomon kan du velge mellom manuell eller automatisk binding. Manuell betyr at du må åpne og lukke bindingen med hånden. Automatisk betyr at du kan klikke skiskoen inn og ut av bindingen ved å presse staven mot en knott i front av bindingen. Hva du velger blir smak og behag. Noen rapporter om problemer med is på de automatiske bindingene, mens andre kan ikke få lovprist dem nok.

BC (Back Country) bindinger er opprinnelig ment for fjellski og er derfor gjerne litt bredere og stivere med et fastere grep om skoen. Dette gjør at en del turskøyteentusiaster foretrekker denne varianten. BC bindinger krever BC skisko.

Sko

Mange ønsker å bruke de skiskoene man allerede har. Kostnadsmessig er jo det en fordel, men det er ikke sikkert det er det mest behagelige eller effektive. De fleste langrennsko er gjerne litt for myke til å være godt egnet til lange turer på skøyter. Konkurransesko – både innen klassisk stil og skøyting – er stivere og mer stabile og egner seg dermed bedre. BC-sko er veldig stabile og dessuten varmere enn vanlige skisko.

Det finnes mange produsenter som lager sko til Rottefella-binding, bl.a. Alpina, Rossignol og Madshus. Salomon er den vanligste skoen for Salomon-bindinger. Vær oppmerksom på at Salomon-sko er smalere og har et glattere underlag. Dette gjør at disse er vanskeligere å gå på uten ski eller skøyter på bena.

Sikkerhet

Hva du skal velge av sikkerhetsutsyr blir mest en kamp mellom lommeboken og trygghetsfølelsen.

Som et minimum MÅ du ha ispigger og sikkerhetsline hvis du skal gå på naturis. Vi anbefaler ispigger med fløyte. Fløyten kan være helt nødvendig for å påkalle oppmerksomhet hvis du skulle være så uheldig å gå igjennom isen.

De spesielle sekkene som er laget for turskøyting er også en sikkerhetsfaktor; de er både vanntette og fungerer som flytevest.

Staver har to funksjoner:

  • Hjelpe til å holde balansen og å få fart på skøytene
  • Sjekke isen

Staver som er laget for turskøyting har spesielle egenskaper. De er mer robuste enn vanlige skistaver. De har kraftig pigg som kan brukes til å sjekke isforholdene og mange modeller flyter hvis du skulle være så uheldig å miste dem i vannet.

Tilbehør og vedlikehold

En viktig detalj ved det å gå på skøyter er å ha skarpe skøyter. Sløve skøyter er det samme som bakglatte ski! Som ski må smøres, må skøyter slipes. Da er Skatemate skøytesliper et godt valg. Les mer om Skatemate her 

Vær oppmerksom på et en manuell skøytesliper er best egnet til vedlikehold. Turskøytene bør også slipes i en maskinell sliper med jevne melomrom. Dessverre er ikke de vanlige slipemaskiner som finnes i sportsbutikkene særlig egnet for turskøyter. Holder du til på Østlandet kan vi anbefale Onice på Ila i Bærum. De kan slipe turskøytene for deg. De selger også slipemaskiner.

Det er også viktig å ta vare på skøytene og bruke beskyttelse for stålet. Det finnes flere produkter for å beskytte skøytene i seksjonen for tilbehør. Er det mye overvann eller snø på isen, kan det være lurt med gamasjer.