På denne siden finner du noen tips om valg av turskøyter og riktig utstyr.
Vi har prøvd å være nøytrale i våre beskrivelser og lar det derfor være opp til deg som forbruker å velge de utstyrsvariantene som passer deg.
Skøyter, sko og bindinger
Det er to hovedgrupperinger når det gjelder valg av skøyter: Fast hæl og løs hæl. I tillegg må du gjøre enda et avgjørende valg hvis du først har valgt løs hæl – og det er type binding: Rottefella eller Salomon. I tillegg finnes det bindinger og sko for fjellski som har betegnelsen BC (Back Country (XADV for Salomon)). Hovedgrupperingen ser altså slik ut:
- Fast hæl
- Løs hæl (Rottefella, Salomon, BC)
Egentlig hører BC betegnelsen inn under Rottefella hvis man snakker om bindingsnavn, men BC er også en generell betegnelse for sko og bindinger til fjellski.
Hva man skal velge avhenger litt av bruksområde, hva du har av utstyr fra før og hva man foretrekker rent personlig. Det er ikke mulig og på et generelt grunnlag å anbefale det ene eller det andre, men løs hæl er mest populært. Noen påstår at fast hæl er lettere å lære å gå med for nybegynnere, men det er selvfølgelig andre som påstår det motsatte. Mange har etterhvert gått over til BC varianten fordi den er litt bredere og dermed mer stabil.
Fast hæl betyr selvfølgelig at skoen sitter fast i skøyten i hele skoens lengde. Fordelen er at man er ikke avhengig av skisko. Enkelte modeller krever heller ikke sko med “leppe”. Du kan dermed bruke varme, gode og stabile fjellstøvler – noe som kan være en fordel hvis du skal kombinere det å gå i terrenget mellom vannene i marka, med skøytingen.
Det er vel ikke uten grunn at alle skøyteløpere i våre dager går med klappskøyter. Løs hæl er turskøytenes svar på klappskøyter. Du bruker vanlige skisko (helst skøytesko som er mer stabile over vristen). Det betyr at du muligens kan bruke de samme skoene som du bruker til dine vanlige langrennsski. Løs hæl gir en større bevegelsesfrihet og en ekstra snert i frasparket. Hvis du velger løs hæl må du være oppmerksom på forskjellen mellom bindingstypene BC, Rottefella og Salomon, i og med at de ikke passer om hverandre.
Bindinger
Det finnes fire hovedtyper av bindinger:
NIS (Nordic Integrated System) som er det siste nye fra Rottefella.
NN (Nordic Norm) som er den opprinnelige varianten fra Rottefella.
NNN (New Nordic Norm) som er en videreutviklet variant av NN.
SNS (Salomon Nordic System) som er en binding nesten helt lik som NNN, forskjellen er at SNS er smalere.
For både Rottefella og Salomon kan du velge mellom manuell eller automatisk binding. Manuell betyr at du må åpne og lukke bindingen med hånden. Automatisk betyr at du kan klikke inn skiskoen i bindingen og åpne den med å trykke med staven på en knott i front av bindingen. Hva du velger blir smak og behag. Noen rapporter om problemer med ising på Auto-bindinger mens andre kan ikke få lovpriset dem nok.
BC (Back Country) bindinger er opprinnelig ment for fjellski og er derfor gjerne litt bredere, stivere og har et fastere grep om skoen. Dette gjør at en del turskøyte entusiaster foretrekker denne varianten. BC bindinger krever BC skisko.
Sko
Mange ønsker å bruke de skiskoene man allerede har. Kostnadsmessig er jo det en fordel, men det er ikke sikkert det er det mest behagelige eller effektive. Vanlige skisko for turlangrenn er gjerne litt for myke til at de er godt egnet til lange turer på skøyter. Konkurransesko, både klassisk og skøyting, er stivere og mer stabile og egner seg dermed bedre. BC sko er veldig stabile og de er varmere enn vanlige skisko.
Det finnes mange produsenter som lager sko til Rottefella, bl.a. Alpina, Rossignol og Madshus. Salomon er den vanligste skoen for Salomon bindinger. Vær oppmerksom på at Salomon sko er smalere og har et glattere underlag som gjør dem vanskeligere å gå med uten ski eller skøyter på bena.
Sikkerhet
Hva du skal velge av sikkerhetsutsyr blir mest en kamp mellom lommeboken og trygghetsfølelsen.
Som minimum mener vi du MÅ ha ispigger og sikkerhetsline hvis du skal gå på naturis. Vi anbefaler ispigger med fløyte. Fløyten er en fin ting å ha for å påkalle oppmerksomhet hvis du skulle være så uheldig å gå igjennom.
De spesielle sekkene som er laget for turskøyting er også en sikkerhetsfaktor for samtidig som de er vanntette, er de laget slik at de samtidig fungerer som flytevest.
Staver har to funksjoner:
- Hjelpe til å holde balansen og å få fart på skøytene
- Sjekke isen
Staver som er laget for turskøyting har spesielle egenskaper. De er mer robuste enn vanlige skistaver. De har kraftig pigg som kan brukes til å sjekke isforholdene og mange modeller flyter hvis du skulle være så uheldig å miste dem i vannet.
Tilbehør
En viktig detalj ved det å gå på skøyter er å ha skarpe skøyter. Sløve skøyter er det samme som bakglatte ski.
Skatemate skøytesliper er da et naturlig valg. Les mer om Skatemate her
Det er viktig å merke seg at håndholdte slipemaskiner ikke erstatter ordentlige slipemaskiner. De er fine å bruke til vedlikeholdssliping, men en gang i blandt bør du innom en skikkelig slipemaskin. Dessverre så er ikke vanlige slipemaskiner som finnes i sportsbutikkene særlig egnet for turskøyter. Holder du til på Østlandet kan vi anbefale Onice på Ila i Bærum. De kan slipe turskøytene for deg. De selger også slipemaskiner.
Det er også viktig å ta vare på skøytene og bruke beskyttelse for stålet. Det finnes flere varianter for å beskytte skøytene og de finner du i seksjonen for tilbehør. Er det mye overvann på isen – og/eller snø på turen til isen – kan det være lurt med gamasjer.